ChatGPT staat voor Chat Generative Pre-trained Transformer en is een AI-chatbot die in staat is om menselijke taal te begrijpen en te produceren. Het wordt al gebruikt voor veel verschillende doeleinden, zoals het automatiseren van klantenservice, het genereren van tekst en het uitvoeren van taken zoals het plannen van afspraken. Wij werken al vanaf het begin dat de technologie beschikbaar kwam met ChatGTP en in dit artikel vertellen we je hoe het onze manier van werken heeft veranderd.
ChatGPT heeft wereldwijd al miljoenen gebruikers en wordt steeds populairder. ChatGPT pleegt geen plagiaat, het is een legitieme technologie die gebaseerd is op machine learning en natuurlijke taalverwerking. Het is echter wel belangrijk om ethische overwegingen te maken bij het gebruik van deze technologie.
Het is een veelbelovende technologie die ons helpt efficiënter te werken en onze productiviteit te verhogen. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat het nog steeds in ontwikkeling is.
ChatGPT haalt zijn informatie uit grote hoeveelheden data om te leren en te begrijpen hoe menselijke taal werkt. Het gebruikt onder andere informatie van het internet om zijn kennis op te bouwen.
Wij gebruiken ChatGPT onder andere voor
- Verbeteren van teksten
- Marktonderzoek
- Technische vraagstukken
- Uitwerken van projectplanning
Verbeteren van teksten
Vaak weten we heel goed wat we willen vertellen en is het grootste deel van de tekst snel geschreven. Echter, het vinden van de juiste zinsopbouw kan soms lastig zijn. Gelukkig biedt het taalmodel van ChatGPT hierbij uitkomst. Door losse stukken tekst en gedachtes aan het taalmodel aan te bieden kunnen we onze teksten verder verfijnen en tot een nog hoger niveau tillen.
Je ziet dat je de teksten niet één op één kan overnemen maar het resultaat duwt je vaak wel een heel eind in de goede richting.
Ditzelfde geldt ook voor de meeste nieuwsbrieven en offline uitingen. ChatGPT kan soms net even bepaalde accenten leggen waardoor teksten makkelijker leesbaar worden. In plaats van dat we de teksten direct bij onze taalvirtuoos Anita neerleggen, laten we een eerste check uitvoeren door ChatGPT.
Marktonderzoek
Het kan wel eens voorkomen dat ChatGPT informatie uit verschillende bronnen door elkaar haalt, het antwoord van de AI is dan ook niet altijd de waarheid. Toch heeft het bij elkaar brengen van deze informatie een interessant voordeel. Zo hebben we aan ChatGPT gevraagd om een pitch te maken voor iemand die interesse heeft om TopoCloud voor zijn eigen projecten te gebruiken. Het resultaat was een interessante opsomming van functionaliteiten. Een aantal van deze functionaliteiten waren nog niet in TopoCloud aanwezig, maar zijn blijkbaar wel als heel logisch beschouwd. Zo vertelde ChatGPT in het voorstel over een app waarmee je makkelijk kon communiceren met je teamleden, terwijl deze app niet bestond. Hier bleek bij navraag bij onze gebruikers wel veel behoefte aan te zijn en inmiddels hebben we een iPad, iPhone en Android app ontwikkeld.
Daarnaast hebben we ook mooie, onderbouwde antwoorden gekregen op vragen zoals: “In welke landen zijn bepaalde bestuursprocessen op soortgelijke wijze georganiseerd?”
Technische vraagstukken
Onze engineers waren de eerste in de organisatie die deze nieuwe vorm van informatie vergaren omarmden. Waar je met een zoekmachine zelf door de verschillende pagina’s moet klikken om bij het goeie antwoord te komen kun je binnen ChatGPT simpelweg doorvragen.
Doordat je een conversatie opbouwt worden ook eerdere vragen en antwoorden meegenomen in de nieuwe output. Hierdoor kun je organischer bij antwoorden komen dan via een traditionele zoekmachine. Daarnaast is de techniek niet alleen goed in het begrijpen en produceren van menselijke taal, maar kent hij ook alle gangbare programmeertalen. Ook hier blijft het aan de professional om te beoordelen of de suggestie ook daadwerkelijk de juiste oplossing is.
Uitwerken van projectplanning
Zou het niet mooi zijn als ChatGPT als virtuele projectmanagement assistent kan meedenken in het plannen en uitvoeren van acties? Dit is precies de vraag die we aan onze engineers hebben gesteld, en sinds kort is dit realiteit geworden.
In TopoCloud maak je voor ieder project een business case. Dit doen we voornamelijk zodat onze klanten erachter komen wat het belang van het project is. Tegelijk ontstaat hierdoor waardevolle context waarin ChatGPT gestructureerde suggesties kan geven voor het uitzetten van projecttaken en acties. We hebben hier een video over gemaakt die in de praktijk laat zien hoe dit in zijn werk gaat.
Gebruikers kiezen zelf om deze functionaliteit te activeren binnen zijn/haar omgeving. Er is geen eigen OpenAI account nodig om deze functionaliteit te gebruiken. Er wordt enkel op verzoek van de gebruiker projectinformatie aan OpenAI (ChatGPT) verstrekt.